ד"ר שמעון כץ (עו"ס) מייסד יוזמת הפחתה אחראית. מנחה את קבוצת תל-אביב ואת הקבוצה הארצית

יליד 1977, נשוי ואב לשלושה ילדים, בעל תואר שני בעבודה סוציאלית קלינית ודוקטורט מהחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה. מדריך מוסמך לסטודנטים לעבודה סוציאלית וכיום אני נמצא בתכונית תלת שנתית באוניברסיטת בר אילן של פסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס.
בשני העשורים האחרונים זכיתי לעבוד בתפקידים שונים במגוון מסגרות בתחום בריאות הנפש ולהכיר מקרוב את חייהם של אנשים אשר מתמודדים עם אתגרים נפשיים מורכבים – שתרופות פסיכיאטריות הן פעמים רבות חלק מהם. במהלך שנות עבודתי נוכחתי לראות כיצד מערכת בריאות הנפש הקונבנציונאלית, אשר במידה רבה מושתתת על סיווג “מחלות” ו”הפרעות” נפשיות ושמה דגש חזק מדי לטעמי על שימוש בתרופות, עלולה במקרים מסוימים לקבע אצל אנשים זהות של “חולה” ולהוביל לחיים שלמים כ"מתמודד".
הניסיון הקליני שלי גרם לי לרצות לחקור כיצד אנשים חיים עם אתגרים נפשיים מורכבים בכלים שאינם פסיכיאטריים. בהתאם לכך התחלתי לימודים לתואר שלישי בחוג לבריאות נפש קהילתית וכתבתי עבודת דוקטורט שכותרתה: “התרחקות משירותי בריאות הנפש כתהליך של בניית חיים מחוץ לעולם החולי”. במקביל ללימודי ניהלתי מסגרת דיור מוגן בעמותת “מרפא לנפש” ולאחר מכן עבדתי כרכז אזורי בתוכנית “צרכנים נותני שירות".
לקראת סוף לימודי התמזל מזלי לקחת חלק בהקמה של “בית סוטריה” – הבית המאזן הראשון בארץ, אשר מהווה חלופה לאשפוז פסיכיאטרי. העבודה בסוטריה הייתה חוויה לימודית מהמעלה הראשונה ותרמה רבות להתפתחותי המקצועית והאישית. הגישה בסוטריה נשענת על יסודות הטיפול המוסרי (moral treatment) היא נטולת היררכיה, נמנעת מהצטמצמות למודל הביו-רפואי ומאפשרת לאנשים להיות כפי שהם, גם אם הם שונים מהציפיות שיש לחברה מהם.
בשנת 2017 הצטרפתי למכון הבינלאומי שהוקם באותה שנה בשבדיה לגמילה מתרופות פסיכיאטריות (IIPDW) . שם פגשתי אנשי מקצוע, מתמודדים ובני משפחות אשר האמינו שבמקרים רבים השימוש שנעשה בתרופות הוא מופרז ושישנה דרך אחרת לנהל אורח חיים בריא ומספק ללא צורך בכדורים, או לחלופין בשימוש שהינו מינימלי ומוגבל בזמן. המפגש העצמתי שם נתן לי את ההשראה להקים בארץ את "הפחתה אחראית". המטרה שעמדה לנגד עיניי הייתה להקים גוף שיוכל לספק ידע, ולהעניק ליווי ותמיכה פרטנית וקבוצתית לאנשים אשר מעוניינים להתחיל או נמצאים בתהליך של ירידה או הפסקה של תרופות פסיכיאטריות. בנובמבר 2018 פתחנו את קבוצת התמיכה הראשונה בארץ להפחתה ומאז פתחנו קבוצות תמיכה נוספות ברחבי הארץ כולל קבוצת זום ארצית. הניסיון בקבוצות מראה עד כמה התמיכה והערבות ההדדית שנוצרת חשובה בתהליך הפחתת התרופות ועד כמה תחושת ה"ביחד" יכולה להיות גורם מרפא ומעצים. בנוסף אני מעביר לעיתים קרובות הרצאות וסדנאות לגופי שיקום, בני משפחה ומתמודדים, ומזמין לארץ דמויות מפתח בינלאומיות לכנסים והרצאות.
אנחנו חיים בתקופה שהשימוש בתרופות הפסיכיאטריות הוא גבוה בצורה חסרת תקדים. חשוב לדעת שלצד תועלת שאנשים לעתים מפיקים מהתרופות ישנם גם לא מעט אשר ניזוקים מהם בדרכים כאלו ואחרות. חשוב לנו להעביר את המסר, שישנם כלים רבים שיכולים להוות חלופה לתרופות (ולו באופן חלקי) ושתהליך הירידה מהתרופות הינו מורכב וקשה יותר ממה שבדרך כלל נהוג לחשוב.
עבודת הדוקטורט של ד"ר שמעון כץ – להורדה כאן
מצגת ההרצאה – "ירידה בטוחה מתרופות פסיכיאטריות" – כאן
גמילה מתרופות פסיכיאטריות שיחה עם עמותת לשמ"ה – כאן
ניתן ליצור קשר עם שמעון באימייל: shimon@yerida.co.il
יעל קרימגולד, עובדת סוציאלית קלינית. מנחת קבוצת תל-אביב

עובדת סוציאלית קלינית בעלת תואר שני עם התמחות בשיקום בבריאות הנפש מהאוניברסיטה העברית. בשבע שנים האחרונות, היא עובדת בתפקידים שונים הכוללים ליווי פרטני, הנחיית קבוצות ועבודה קהילתית בעולם השיקום בבריאות הנפש.
יעל מנהלת את תחום המעורבות החברתית בתכניות עמיתים של החברה למתנ"סים ובמסגרת עבודתה עוסקת בחיבור בין שיקום בבריאות הנפש ובינוי קהילתי.
יעל היא גם מתמודדת בעצמה ועניינה בהרחבת התמיכה הקהילתית עבור מתמודדים בנושא הכדורים הפסיכיאטריים מגיע הן מחייה האישיים והן מהשקפתה המקצועית.
ניתן ליצור קשר עם יעל באימייל: yael@yerida.co.il
עמית תלם, פסיכותרפיסט ומנחה קבוצות. מנחה הקבוצה הארצית

פסיכותרפיסט ומנחה קבוצות, המתמודד עם גלים במצבי הרוח המכונים בשפה הפסיכיאטרית "הפרעה דו-קוטבית". בן זוג ליעל ואב לשני ילדים מקסימים. בעקבות הסבל שחוויתי במהלך ההתמודדות עם הגלים במצבי רוחי, ולאחר תהליך הריפוי והעצמה שעברתי, חשתי שליחות להעביר את המתנות שקיבלתי בתהליך הטיפול, בחרתי לשנות את מקצועי ממהנדס מחשבים לפסיכותרפיסט ומנחה קבוצות. במהלך הריפוי מצאתי כלים יעילים לייצוב ולהרגעת הקיצוניות במצבי הרוח. בזכות תרגול גופני נכון, תזונה מתאימה והקמת מערכות תמיכה טובות בקהילה מצאתי דרכים לצמצם ולהפחית באופן אחראי והדרגתי את השימוש בתרופות פסיכיאטריות עד להפסקה מלאה.
מתוך ההיכרות האישית שלי הן עם התמודדות עם אתגרי הנפש והן עם ההתמודדות המורכבת עם מערכת בריאות הנפש, גיבשתי גישה מלאת אמפטיה ואהבה כלפי מטופלים ומשתתפים בקבוצות שאני מנחה. אני מאמין כי בייחודיות שלנו כמתמודדים טמונה מתנה מסוכנת. כמו במטה קסמים רב עוצמה, כדאי ללמוד היטב כיצד להשתמש נכון במתנות שקיבלנו ולשמור על עצמנו מהסיכונים הכרוכים בה.
עבודתי כמטפל ומנחה קבוצות בעשור האחרון הינה אינטגרטיבית ומדגישה את המפגש של האדם עם גופו ועם הסביבה ברגע ההווה. בנוסף להנחיית קבוצות בתחום ההפחתה האחראית, אני מנחה קבוצות גברים, מטפל זוגי ועובד גם בליווי ובהדרכת הורים.
ניתן ליצור קשר עם עמית במייל: amit.telem@gmail.com
איתי זיו, הרבליסט קליני. מנחה קבוצת חיפה

יליד 1982, בעל תואר שני במדיניות ציבורית, איש חינוך בעבר ומתרגל רוחני מאז ומתמיד.
לאחר שעברתי "התעוררות רוחנית" (AKA התקף פסיכוטי), אושפזתי בכפייה במחלקה הסגורה של בית חולים שער מנשה ולאחר אשפוז נוסף בשלוותא עברתי להתאוששות בכפר איזון. קיבלתי "טיפול תרופתי", במשך שנה והצלחתי, בעזרת צמחי מרפא להיגמל מהכדורים ולהתחיל טיפול מעמיק במשבר הרוחני, בדיכאון שהגיע בעקבותיו וגם בפוסט טראומה שחיכתה לי בלב מזמן השירות הצבאי כקצין קרבי.
מאמין שהאתגרים הנפשיים שאנו עוברים הם פתח להתפתחות גדולה ושכגודל השיגעון והכאב – כך גודל הריפוי והצמיחה. הקמתי את קבוצת "אפשר להשתגע" בכדי לעודד יציאה מהארון הנפשי וקידום שיח פתוח על נסתרי ליבנו.
כיום אני מטפל בצמחי מרפא, מסייע בגמילה מכדורים ומנחה קבוצות תמיכה והתפתחות.
ניתן ליצור קשר עם איתי במייל: itayziv1@gmail.com
תהל ברודי, פסיכולוגית בהתמחות קלינית. מנחת קבוצת חיפה

ילידת 1976, בהכשרתה מתמחה בפסיכולוגיה קלינית באוריינטציה דינמית; בעלת ניסיון חיים רחב, למדת הגירות ומעברים, רהוטה בשפות ממשיות (גרמנית, רומנית, אנגלית, עברית) ונפשיות מגוונות; מתעניינת, מועשרת ומקבלת השראה מאזורים שונים כגון: אמנות, מדיטציה, מצבי תודעה, EMDR, קונסטלציה, חשיבה אינטגרלית (KEN WILBER);
מנוסה ומכירה מוסדות שיקום אלטרנטיביים ומוסדות פסיכיאטריים בחו"ל (קהילה אנתרופוסופית בסקוטלנד, בי"ח בברלין) ובארץ ("איתנים", "שער מנשה"). סקרנית לחקור ולגלות, ושמחה לתמוך ולהשתתף בהיפתחות אל והתפתחות של דרכים חדשות לגדילה ותמיכה.
טלי גילן, עובדת סוציאלית עם התמחות בטיפול באמנות. מנחת קבוצת

ילידת 1978. נשואה ואמא לשתי בנות. בעלת תואר שני בעבודה סוציאלית עם התמחות בטיפול באמנות. פעילת שלום, יוצרת, מטיילת, מטפלת ומתרגלת רוחנית.
במהלך חיי קיבלתי מתנות רבות, אך במקביל התמודדתי עם אובדנים, טראומות ומשברים נפשיים. במשך השנים נעזרתי בכלים שונים כולל תרופות פסיכיאטריות. סבלתי מתופעות לוואי קשות לתרופות, ולשמחתי, באופן הדרגתי הצלחתי להיגמל מהן. אני ממשיכה להיעזר בכלים אחרים כגון פסיכותרפיה, יצירה ותירגול מדיטציה.
אני מאמינה שהמשברים והקשיים שאנו עוברים בדרכנו קשורים קשר עמוק לסיפור החיים שלנו, ואינם רק תולדה של חוסר איזון כימי במוח. הגוף והנפש קשורים זה לזה וככל שנסכים להקשיב יותר לסיפור שהם מספרים לנו כך נוכל להיטיב עם עצמנו ועם הסביבה שלנו. אני רואה בקבוצת התמיכה כלי משמעותי ומיטיב שמחזק את המשתתפים, ושמחה על ההזדמנות לקחת חלק ב'הפחתה אחראית'.
כיום אני עוסקת בטיפול רגשי לילדים עם אוטיזם וכן מנחה את קבוצת התמיכה של 'הפחתה אחראית' פרדס חנה.